NB-IoT (Narrowband IoT)

IoT

 

Narrowband IoT (NB-IoT) er et “Low Power Wide Area Network” (LPWA), en radioteknologistandard, som er udviklet til transmission af forskellige mobile dataservices.

NB-IoT udmærker sig ved at have en god signaludbredelse og er derfor velegnet til opgaver, hvor antennen er placeret inde i bygninger, i kældre, brønde eller tilsvarende. NB-IoT har til gengæld lav bråndbredde, dvs. lav datatransmissionshastighed.


Hvad er NB-IoT?

NB-IoT udfylder det tomrum, som ligger mellem mobilt bredbånd (3G, 4G) og netværk med kort rækkevidde, f.eks. Bluetooth, Wi-Fi og ZigBee netværk.

Der findes forskellige LPWA-teknologier på markedet, f.eks. Sigfox, LoraWan, LTE-M og NB-IoT.

De to sidstnævnte teknologier udbydes af de store teleselskaber. NB-IoT udmærker sig ved at have en god signaludbredelse og er derfor velegnet til opgaver, hvor antennen er placeret inde i bygninger, i kældre, brønde eller tilsvarende. NB-IoT har til gengæld lav båndbredde, dvs. lav datatransmissions-hastighed.

NB-IoT baserer sig på 4G-teknologi og er en global mobilstandard. Ved at vælge NB-IoT standarden, kan fremtidige løsninger kobles på samme netværk.

Brugerne vil få samme grad af sikkerhed som det kendes fra mobilnettet i dag. Man kan lidt populært kalde NB-IoT for en moderne afløser af 2G netværket.

NB-IoT fungerer som de velkendte netværk på 4G/3G/2G. Man anskaffer et simkort, som anvendes til validering af forbindelsen.

NB-IoT er ikke hurtigt, men det er yderst stabilt. Netop derfor vil NB-IoT være meget velegnet til mange former for opkobling af IoT-udstyr.

Sammenligner man 4G/5G-løsninger og NB-IoT dækker de meget forskellige behov. 4G/5G er hurtigt og NB-IoT er langsomt. På NB-IoT er downloadhastigheden omkring 250 kbit/s, mens vi på 4G kan downloade med op til 600 Mbit/s.

Så hastigheden på 4G er mange gange hurtigere, i dette tilfælde 1200 gange hurtigere end NB-IoT.

Så hvorfor overhovedet overveje NB-IoT?


Hvornår skal man vælge NB-IoT?

En lang række applikationer overfører meget små datamængder. På mange telemetri-løsninger er hastigheden underordnet. Et godt eksempel, hvor der er stor fordele ved at anvende NB-IoT, er aflæsninger af f.eks. en måler (el-måler, vandmåler).

Her skal med jævne mellemrum overføres information om målerstand til en central server. Det er meget få data og det vil for sådan en løsning være helt underordnet, med hvilken hastighed informationerne overføres. Det spiller ingen rolle om denne information sendes på 0,01 sekund eller 2 sekunder. Det vigtige er, at data overføres korrekt og stabilt og at man har et netværk med god dækning.

Enheder der benytter NB-IoT-teknologien, kan have en batterilevetid på op til 10 år. Det betyder at de er meget stabile og kan fungere i årevis uden servicebehov. Det er yderst praktisk, hvis de er monteret f.eks. i kloakker, toppen af lygtepæle, vindmøller, eller andre mere ufremkommelige steder.

NB-IoT er velegnet til stationære installationer, men ikke velegnet til kørende installation (f.eks. bil) – her bør man kigge på LTE-M.

Der findes i dag allerede udstyr som understøtter NB-IoT (samt LTE-M). Et eksempel er den kompakte og robuste LX40 fra Sierra Wireless.

Sierra Wireless AirLink LX40
Sierra Wireless LX40


Fordele

En anden fordel er prisen. NB-IoT udstyr er billigere at producere, idet radiomodulets fremstillingspris er lavere. Også det tilhørende simkort giver en stor besparelse, da de simkort der bruges til NB-IoT bruger mindre båndbredde og derved er belastningsrisikoen lavere for teleudbyderen.

Ser man på et 4G simkort ligger der en potentiel belastningsrisiko. Hvis simkortet anvendes til massivt download af data – eller upload (f.eks. et højopløseligt IP-kamera), er der grænser for, hvor mange samtidige forbindelser en mast kan bære.

Bruger vi samme regnestykke som ovenfor, kan man sige at en operatør kan tillade sig at udstede 1500 NB-IoT simkort, for hvert 4G simkort de tilbyder. Derfor er prisen på simkort til NB-IoT markant lavere.

Mange har f.eks. i forbindelse med store sportsbegivenheder eller koncerter, oplevet at 4G netværket bliver voldsomt belastet, når alle på samme tid ønsker at ringe eller uploade billeder.

Netop fordi NB-IoT er et separat netværk og trafikmængden pr. simkort er minimal, vil der ikke være risiko for at enkelte simkort kan påvirke belastningen nævneværdigt.


NB-IoT fordele kort fortalt

– Lav pris på hardware og abonnement 
– Høj gennemtrængningsevne for signaler
– Lang rækkevidde
– Lavt strømforbrug
– Udbydes af teleselskaberne (fremtidssikret)

Teltonika FM36M1
Teltonika FM36M1

Ja tak - send mig mere information om NB-IoT

DeltaM2M er specialist i IoT og M2M løsninger. IoT (Internet-of-Things) og M2M (Machine-to-Machine) kommunikation er dataudveksling mellem en central server og maskiner, anlæg, PLC-styringer, CTS-anlæg eller varmestyringer, som typisk er installeret på forskellige lokationer.

© 2020 All Rights Reserved

Scroll to Top