Hvilken type antenne skal jeg vælge?

Retningsbestemt antenne, MIMO-antenne, omni?? Hvad betyder det, og hvad skal jeg vælge?

Forvirringen er stor, når det drejer sig om antenner til 5G, 4G, 3G og 2G.

Principielt finder der to typer af antenner:

1) Rundstråleantenne

2) Retningsbestemt antenne

En rundstråleantenne – også kaldet en omni-antenne (eller en omni-directional antenne) kan sammenlignes med en gammeldags bilantenne.

vwant

En antenne, som kan fange signal hele vejen rundt – heraf navnet rundstråleantenne.

Ordet “omni” betyder alt og betyder altså i denne sammenhæng alle retninger.

En omni-antenne er let at installere, den skal – ideelt set – blot monteres så der er fri luft omkring den.

En retningsbestemt antenne peger i en bestemt retning og skal indstilles, så den peger mod masten, den skal modtage signal fra.  

En gammeldags TV-antenne er et eksempel på en retningsbestemt antenne og en sådan “rive-antenne” findes også til 3G, 4G og 5G nettet.

A0092

En rive-antenne af denne type kaldes også for en Yagi-antenne.

De fleste er nok enige om, at en meter lang rive-antenne ikke ligefrem pryder en bygning og de fleste foretrækker flade, antenner som kan monteres på væg eller rør.

Flere af disse flade antenner leveres også i mere neutrale farver, som giver mulighed for en mere diskret montering på de fleste bygninger.

Eksempler på sådan en retningsbestemt antenne kan være  LPM8270 

LPM8270 retningsbestemt antenne

 

 

eller XPOL-2

Netop fordi antennen er retningsbestemt kan vi tillade os at placere den f.eks. på en væg. Ved placeringen skal antennen rettes ind mod den mast, man modtager signal fra.

Det kan gøres ved hjælp af en signaltester eller kort og kompas, hvis man da ikke ligefrem kan se antennen.

Du kan se vores signaltestere her.

Nogle antenner er meget følsomme, mens andre har en bred indstråling, hvor indstillingen ikke behøver at være meget præcis.

Mange af de nyere antenner til 5G eller 4G/LTE har såkaldt MIMO-teknologi – hvad der det?

MIMO står for “Multiple Inputs Multiple Outputs” og betyder, at antennen kan sende og modtage på forskellige kanaler samtidigt. Dermed øges hastigheden. Det kan være svært at se på en antenne, om det er en MIMO-antenne, men da en MIMO-antenne indeholder mere end et antenne element har man på de fleste MIMO-antenner to antenneudgange.

Der skal altså ikke blot trækkes ét antennekabel, men to for at få fuld udnyttelse af antennens kapacitet.

Læs mere om MIMO-antenner.

Nu hvor vi har defineret de to grundlæggende antennetyper, den rundstråleantennen og den retningsbestemte antenne, er det på sin plads at spørge, hvornår bruges hvad?

Igen afhænger svaret af opgaven. Grundlæggende kan man sige, at en retningsbestemt antenne giver en bedre forstærkning end en rundstråleantenne.

Det er dog ikke alle steder, vi kan anvende en retningsbestemt antenne. Har vi noget som bevæger sig, en bil eller et skib, så er en retningsbestemt antenne udelukket, og her anvendes rundstråleantennen.

Gain

Gain er et udtryk for, hvor meget antennen forstærker signalet. Det udtrykkes ofte i decibel (dB),men kan også angives i dBi. Angives gain i dBi er dette højere end hvis tallet var i dB.

Når man taler om dBi måles antennen i forhold til en virtuel superantenne – en ideel isototisk antenne, som har præcis samme forstærkning i alle retninger. Uanset om antennens forstærkning måles i dB eller dBi, så gælder det, at jo højere gain, jo bedre signal. Men pas på!! Der er gået lidt inflation i begrebet.

Gain er ikke den samme over hele frekvensbåndet. Bruger man 3G på 2100 MHz er det vigtigt, hvad antennen yder i dette frekvensområde, ikke hvad det er på f.eks. 1800 MHz.

En rigtig god (og stor) 4G antenne kan f.eks. give 14 dBi. Nogle gange ser man internetbutikker, som har bittesmå og meget billige antenner, som kan give tilsvarende forstærkning. Det ligger desværre udenfor fysikkens love, og vil svare til at nogen lover, at en lille bil yder 800 Hk.

Vi siger ikke, at en stor antenne altid er bedre, men der er en sammenhæng. Pris og kvalitet hænger også sammen her.

Kabler

Antennekabler er ikke bare kabler – også her er der flere muligheder.
Hold kabellængden kort- og dermed signaltabet så lavt som muligt.

Se vores artikel om antennekabler her.

Combiantenner

Hvad er en combiantenne?

Det bliver mere og mere almindeligt, at antenner skal kunne mere – have flere funktioner. Står man på en bro og ser ned på taget af en lastbil, så kan man ofte se mange antenner installeret. Der kan sidde en antenne til noget datakommunikation (5G/4G), men måske også til noget navigiationsudstyr (GPS/GNSS). Så kunne der sidde en Wi-Fi antenne og evt. en antenne til en tracker. De mange antenner skyldes sikkert, at udstyret er installeret på forskellige tidspunkter, for faktisk kunne man klare det hele med blot én antenne. Så ville man vælge en antenne med alle de forskellige funktioner kombineret i ét antennehus – og så har man en combi-antenne.

Udendørs/indendørs

Der er ingen tvivl om, at man får bedre signal udendørs end indendørs. Dette fremgår også af teleudbydernes dækningskort. Bygningen man befinder sig i, kan i sig selv være en effektiv blokering mod radiobølger. Har man dårligt signal indendørs vil det ofte hjælpe at komme udenfor.

Spørgsmålet er, om det er nødvendigt. Har man et godt og stabilt signal indenfor, er der jo ingen grund til at skulle montere antenne udendørs.

Det ligger i sagens natur at en udendørs antenne er dyrere end en indendørs antenne, og skal antennen tilmed kunne saltvand (maritimt brug) eller høje vindhastigheder vil dette også påvirke antennen pris opadgående.

Indendørs antenner hører til indendørs og kan ikke anvendes til udendørs brug. Til gengæld kan en udendørs antenne sagtens anvendes indendørs.

Brug vores rådgivning

Som det fremgår er der mange hensyn at tage, når der skal vælges antenner.

Hos DeltaM2M ApS har vi stor erfaring med de forskellige typer af antenner, og vi hjælper gerne med at finde frem til den rigtige antenne – det vil sige den antenne, som dækker det specifikke behov.

Du kan se en oversigt over vores antenner her.

Skriv et svar

DeltaM2M er specialist i IoT og M2M løsninger. IoT (Internet-of-Things) og M2M (Machine-to-Machine) kommunikation er dataudveksling mellem en central server og maskiner, anlæg, PLC-styringer, CTS-anlæg eller varmestyringer, som typisk er installeret på forskellige lokationer.

© 2020 All Rights Reserved

Scroll to Top